Beste moment om te snoeien

Beste moment om te snoeien

Snoeien is een belangrijke methode om een tuin een net en onderhouden uiterlijk te geven en te voorkomen dat de tuin verwildert en een verwilderd uiterlijk krijgt. Toch is het snoeien een vak apart en besteden veel mensen het uit aan een ervaren tuinman, zodat je zeker weet dat het snoeien goed gebeurt. In principe is het snoeien prima zelf te doen, zolang je maar weet wanneer het moet gebeuren.

Voorjaar of najaar?

landscape-gardener-409147_960_720In principe kun je alle planten het beste in het voorjaar snoeien. De plant heeft dan net de winter doorstaan en staat op het punt uit te lopen. Hij kan dan alle energie gebruiken om de plant uit te laten lopen. Er gaat dan geen energie verspild aan de takken die toch worden afgeknipt. Let dan dus wel op dat je snoeit voor de planten beginnen uit te lopen. Je bent eigenlijk al te laat als de plant aan het uitlopen is.

Snoeien in het najaar is vaak ook wel een optie, maar je zit dan de hele winter met kale planten, wat niet altijd even mooi is. Ook heeft de plant dan veel minder mogelijkheid om energie op te slaan. In de zomer wordt de plant groen en kan de plant daarin de energie opslaan, in de winter zijn de bladeren weg en moet alle energie dus in de plant zelf worden opgeslagen in plaats van in de bladeren zelf.

Wanneer precies snoeien?

Wanneer je precies moet snoeien hangt af van het soort plant dat je wil snoeien. De ene plant moet echt in het voorjaar en de andere plant moet echt in het najaar worden gesnoeid. Je ontdekt dit door een zogenaamde snoeikalender aan te schaffen. Hierin staat precies aangegeven welke plant je in welke maand kunt of moet snoeien.

Call Now Button